Samen groeien naar volwassenheid
Integraal Kindcentrum Den Dijk Odiliapeel

De Week van de Lentekriebels

Week van de lentekriebels op den Dijk

Lessen over relaties en seksualiteit… is dat nodig?

Zomaar wat situaties die u als ouder tegen kunt komen…

Uw zoon van vier vraagt of meisjes ook een piemel hebben. U hoort uw 11 jarige dochter zeggen dat ze verliefd is. Uw 8-jarige scheldt iemand uit voor homo (maar weet zelf eigenlijk niet wat dat is). Uw 12 jarige zoon heeft bij een vriendje op internet een pornosite gezien. 

Daarom doet ikc den Dijk mee aan de week van de lentekriebels. 

Ouders en leerkrachten kunnen vragen en situaties zoals hier voor beschreven dagelijks tegenkomen, thuis en op school. Deze vragen en situaties hebben te maken met de relationele en seksuele ontwikkeling van kinderen. 

De seksuele ontwikkeling start al bij de geboorte. Het begint met het ontdekken van het eigen lichaam. Wat later komen vriendschappen en relaties centraler te staan. Aan het einde van de basisschool eindigt de ontwikkeling met de puberteit. Ondertussen hebben kinderen ook grote lichamelijke veranderingen meegemaakt. 

Vooral in de periode dat uw kind op de basisschool zit, kunt u zien dat er sprake is van grote veranderingen en ontwikkelingen. De ene keer verlopen die geleidelijk en de andere keer met grote sprongen.

De basisschool kan in deze ontwikkeling een positieve rol spelen. Uw kind brengt daar per slot van rekening een lange tijd door. Relationele en seksuele vorming binnen het basisonderwijs. Het gaat natuurlijk over veel meer dan alleen informatie geven over lichamelijke veranderingen en/of voortplanting. Het gaat ook over vriendschap, liefde, relaties en omgangsregels. Zaken waar u het thuis waarschijnlijk ook over heeft, maar die ook op school ter sprake komen. Want op school, in de media, op straat, thuis, overal komen kinderen in aanraking met onderwerpen die met relaties en seksualiteit te maken hebben.

De Week van de Lentekriebels

Daarom besteedt den Dijk ook aandacht aan de Week van de Lentekriebels. De Week van de Lentekriebels is een project om relationele en seksuele vorming in het basisonderwijs te stimuleren. Het project wil relationele en seksuele vorming op een positieve en vrolijke manier onder de aandacht brengen bij de kinderen. 

Daarom wordt er in groep 1 t/m 8 een les gegeven over relationele en seksuele vorming die aansluit bij de leeftijd en de belevingswereld van de kinderen in de verschillende groepen (uit het lespakket Relaties & Seksualiteit). 

Sitemap | Disclaimer | Links Privacy statement